SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Ytterby Kungälvs Konståkare
Synkroniserad konståkning
Läs detta uttalande från styrelsen och tränarna i YKK!
2023-02-17 23:02

Med anledning av Uppdrag Gransknings reportage den 15/2 som handlar om missförhållanden inom elitidrotten för bland annat konståkningen vill vi i YKK göra ett uttalande.

Det är tyvärr ingen nyhet att det förekommer missförhållanden inom svensk konståkning. Hösten 2019 uppmärksammade media ett antal fall där åkare känt sig dåligt hanterade av tränare, ledare och styrelser. Svenska Konståkningsförbundet tillsatte en extern utredning som i sin slutrapport publicerad sommaren 2020 visade på strukturella och organisatoriska problem på alla nivåer, att det finns en utbredd tystnadskultur och att barn och ungdomar rapporterar om emotionella, fysiska och sexuella övergrepp. Att den typ av missförhållanden som lyfts fram i Uppdrag Gransknings reportage fortfarande förekommer är fruktansvärt och sorgligt.

 

Medvetna om att dessa missförhållanden förekommer inom konståkningen har YKK arbetat aktivt sedan föreningen bildades för att skapa en stimulerande träningsmiljö för åkare på alla nivåer och skapa förutsättningar för att alla skall kunna utvecklas till så bra synkroåkare som möjligt. Målsättningen med verksamheten är att erbjuda våra åkare en meningsfull fritidssysselsättning med regelbunden fysisk aktivitet som leder till en god hälsa, både fysiskt och psykiskt.

 

Hela föreningens verksamhet genomsyras av en positiv anda som är representativ för YKK. Föreningens värdegrund finns beskriven i vårt måldokument. För att aktivt jobba med att alla ska må bra har vi fokus på kamratskap både på och utanför isen. I YKK är vi väldigt noga med att tränare anställs inte bara baserat på konståkningskunskaper utan även att de delar vår värdegrund och syn på idrott på barn och ungdomars villkor.

 

Våren 2022 uppmärksammades YKK och Team Serenity genom att tilldelas Kungälvs kommuns idrottsstipendium för att ha möjliggjort att fler åkare kan träna och tävla i synkro. Säsongen 21/22 ökade antalet medlemmar från 222 till 257 jämfört med säsongen innan vilket vi ser som ett tydligt tecken på en välmående förening.

För att motverka tystnadskultur och att alla åkare ska bli sedda och bemötta på bästa möjliga sätt vill vi ha så många tränare, lagledare och andra vuxna som möjligt tillgängliga för åkare och föräldrar både på och utanför isen.

 

Vi hoppas att hela föreningen upplever den positiva anda som vår värdegrund beskriver men det vore naivt att tro att missförhållanden inte förekommer även inom YKK. Vi vill därför uppmuntra åkare och föräldrar att kontakta lagledare/tränare eller styrelsen om en situation skulle uppstå som ni anser kränkande eller på något sätt felaktig.

 

Även om det är tråkigt så vill vi uppmana alla att titta på Uppdrag Gransknings reportage. Dessa missförhållanden kommer inte att försvinna genom att blunda för dem. Vi kan tillsammans motverka dem med kunskap och dialog. Länk till reportaget: https://www.svtplay.se/video/jgnpa6Q/uppdrag-granskning/aldrig-mer-elit

 

Vårt mål är och kommer fortsättningsvis vara att alla åkare ska fortsätta trivas och växa i vår klubb där alla är viktiga!

YKK:s styrelse och tränare, 2023-02-17


Nyhetsarkiv
Mobilfria träningar!2023-09-04 10:17
Vårshowen 20222022-04-19 12:53